Tento recept jsem poprvé zkusil vařit v dubnu roku 2017 na velikonoce. Snahou bylo udělat co nejjednodušší IPU, která bude hořká, jednoduchá na výrobu a naučím se na ní základy. To se i povedlo a s výsledkem jsem byl velice spokojen.
Datum varu: 14.4.2017
Recept
- 5kg Plzeňský slad
- 17l vody
- 1 fázová infuze 90 minut na 66 °C
- vyslazení 12l vody teplota 75 °C
- Chmelovar
- 50g Premiant 9.3 při začátku varu
- 20g Premiant 9.3 při 80. minutě varu
- 30g Žatecký červeňák 2.73 při 80. minutě varu
- celková doba varu 90 minut
- 9,5g kvasnic Safale US-05
- Studené chmelení 5. den 40g Žatecký červeňák
Postup
- 12:03 – 13:33 – infuze na 66°C 700W
- 13:35 – 13:52 – vyslazení 10,5l 75°C vody
- 13:55 – 14:28 – přivedení k varu 102°C na 1800W
- 14:30 – 16:00 – chmelovar
- 14:30 – 50g Premiant poté 700W
- 15:50 – 20g Premiant, 30g Červeňák
- 16:00 – 16:40 – chlazení na 33°C
Výtěžnost 19,5 l
Obsah cukru: 1046 (cca 6% alkoholu)
Konečný obsah cukru: 1012
18.4. stočeno 18l